Korvien hoito ja puhdistus kotona | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Korvien hoito

Korvavahan erittyminen

Korvavaha eli korvavaikku kuuluu korvaan. Sillä on tärkeä tehtävä korvakäytävän ihon kosteuttajana ja puhdistajana. Joskus vahaa kuitenkin erittyy liikaa, eikä vaikku pääse poistumaan korvasta normaaliin tapaan. Käytätkö usein korvatulppia, kuulokojetta tai nappikuulokkeita? Esimerkiksi nämä vaikeuttavat vaikun luonnollista poistumista korvasta ja altistavat vahatulpalle. Tällöin korvia on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Uusi apteekeissa myytävä earClin® -korvasuihku on tehokas ratkaisu korvien usein toistuvaan puhdistamiseen kotiolosuhteissa.

Korvien puhdistus

Pidä vanupuikot kaukana korvakäytävästä, sillä korvaa kaivamalla aiheutat vain lisää harmia. Korvat tulee puhdistaa hellävaraisesti ja ilman korvakäytävään työnnettäviä työkaluja. Tavallisesti korvan puhdistamiseen riittää korvan ulkoisten osien pesu, mutta joskus korvavahaa erittyy liikaa, tai vaikku kertyy korvakäytävään. Liiallinen korvavaha saattaa pakkaantua vahatulpaksi, joka aiheuttaa monenlaisia ikäviä oireita kuten kuulon heikkenemistä, korvien soimista ja kipua.
Uusi apteekeissa myytävä earClin® -korvasuihku on kehitetty käyttäen samaa tekniikkaa, jota erikoislääkärit käyttävät korvien puhdistukseen. Korvasuihkussa korvat on helppo puhdistaa esimerkiksi suihkun yhteydessä. Parhaaseen tulokseen päästään, kun laitetta käytetään joka toinen päivä – kolme huuhtelukertaa molempiin korviin.

Korvatulehduksen hoito

Korvatulehdus on yleinen vaiva etenkin lapsilla, mutta myös aikuiset kärsivät sekä korvatulehduksista että muusta kivusta ja kutinasta korvakäytävissä. Korvatulehduksen hoidossa on tärkeää pyrkiä lievittämään kipua, hoidettiin tulehdusta sitten antibiooteilla tai ei. Korvakipua, turvotusta, kipua ja kutinaa ulkoisessa korvakäytävässä voivat aiheuttaa tulehdustilat, säännöllinen altistuminen vedelle ja kosteudelle (uinti), pitkäaikainen kuulokkeiden käyttö, ulomman korvakäytävän tukkiva vaha sekä korvakäytävää vahingoittavat pesuaineet.