Korvatulehdus ja oireiden hoito | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Korvatulehdus ja oireiden hoito

Tunnista tulehdus

Korva voi tulehtua monesta eri syystä. Korva voi olla tulehtunut korvakäytävästä (ulkoinen korvatulehdus) tai välikorvasta. Äkillinen korvatulehdus ja korvatulehduksen epäily on tavallisimpia lasten lääkärissäkäynnin syitä. Useimmiten he sairastavat bakteerien aiheuttamaa välikorvantulehdusta. Noin 40 % 1-vuotiaista ja 70 % 2-vuotiaista on sairastanut ainakin yhden välikorvatulehduksen.

Välikorvan tulehdusta edeltää aina ”räkätauti”, ja korva alkaa usein oireilla kolme – neljä päivää sairastamisen alusta. Se alkaa usein yöllä lapsen ollessa makuulla. Välikorvantulehdusta potevilla lapsilla flussaa, neljäsosalle lapsista kehittyy kuume. Valtaosalla lapsista esiintyy korvakipua. Se ilmenee pienillä lapsilla levottomuutena. Korvien harominen ei pienillä lapsilla yleensä ole korvatulehduksen oire. Usein korvakipua ei esiinny lainkaan, vaan oireina ovat lähinnä levottomuus, nuhaisuus ja yskä. Toisilla tulehdus leviää myös silmiin, eli silmät punoittavat ja rähmivät. Korvaan kertyy märkää, joka saattaa puhkaista tärykalvon ja märkää alkaa erittymään korvakäytävään.

Yöllä ei lääkärin vastaanotolle tarvitse lähteä, vaan tutkimuksiin voi hakeutua seuraavana päivänä. Korvakipua kannattaa lievittää kuume- ja särkylääkkeillä. Tärykalvoon kohdistuvaa painetta voi vähentää apteekista vapaasti myytävillä KORDOL-korvatipoilla. Turvotuksen väheneminen lievittää kipua. Kordol-tipat sisältävät myös paikallispuudutetta, joka vahvistavaa valmisteen vaikutusta. Valmiste on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön (max. 3 vrk).

Välikorvatulehdusta epäillessäsi käänny kuitenkin aina lääkärin puoleen. Lääkäri varmistaa diagnoosin korvalampulla (otoskooppi) tai ns. tympanometrillä. Välikorvantulehdus on pääsääntöisesti hoidettu antibiooteilla. Valtaosa korvatulehduksista paranee myös ilman antibiootteja. Korvatulehdusta voidaan siis jäädä seuraamaan ilman antibioottia ja aloittaa lääkitys vain siinä tapauksessa, että oireet ja tulehdus jatkuvat. Toisinaan tilanne edellyttää uutta lääkärikäyntiä muutaman päivän sisällä. Lääkehoidon viivästyminen tai siitä pidättäytyminen ei ole vaarallista eikä lisää jälkitautien määrää.

 

Korvakäytävätulehdus voi olla äkillisesti alkanut tai krooninen. Akuutit korvakäytävätulehdukset ovat tavallisia kesällä, jolloin runsas uima- ja porealtaissa uiminen altistavat sille. Myös korvien kaivaminen ja puhdistaminen ja eräät sairaudet, kuten atopia, allergiat, diabetes ja psoriaasi altistavat akuutille korvatulehdukselle.

Korvatulppien tai kuulolaitteen käyttö voi vaurioittaa korvakäytävää ja altistaa tulehdukselle. Akuutissa korvatulehduksessa nopeasti alkava kipu on tyypillisin oire. Akuuttia korvakäytävätulehdusta hoidetaan korvaan tiputettavilla lääkeliuoksilla ja puhdistamalla korvakäytävää huuhtelemalla, kivunlievitykseen voi käyttää suun kautta tulehduskipulääkettä tai parasetamolia. Kroonisen korvakäytävätulehduksen tavallisin oire on viikkojen aikana lisääntyvä ihon kutina ja hilseily. Vähäoireista kroonista tulehdusta voi yrittää hoitaa itsehoitolääketipoilla.