Korvavahan erittyminen ja vahatulppa | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Korvavahan erittyminen

Korvavaha eli korvavaikku on elimistömme itse tuottama puhdistusaine. Vaikkua muodostuu korvakäytävässä sijaitsevissa rauhasissa ja sen tehtävä on suojata korvakäytävän ihoa, sekä kerätä likaa, bakteereita ja muita epäpuhtauksia. Siten vaikku vähentää esimerkiksi korvien kutinaa.

Normaalisti korvavaha kulkeutuu ulos korvasta pureskelun ja muiden leuan liikkeiden aikana. Joskus vaha voi kuitenkin kasautua korvaan, minkä seurauksena saattaa kehittyä vahatulppa.

Korvavahan erittyminen

Mikä lisää korvavaikun eritystä?

Nappikuulokkeiden, kuulokojeen tai korvatulppien säännöllinen käyttö altistaa liialliselle korvavaikun eritykselle. Ongelma on tavallinen myös ikäihmisillä. Korvan anatomia saattaa myös vaikeuttaa korvavaikun luonnollista poistumista. Myös vesiurheilu sekä työskentely likaisissa ja pölyisissä ympäristöissä altistavat korvat erityiselle rasitukselle, jolloin korvien säännöllinen puhdistaminen on tarpeen.

Onko korvassani vahatulppa?

Vahatulppa tulisi ensin liuottaa irti – sen jälkeen liuennut vaha kannattaa huuhdella korvasta ja pitää korvat puhtaina, ettei vahatulppa pääse uusiutumaan.

Vahatulpan voit tunnistaa siitä, että kuulo tuntuu selvästi avointa korvaa huonommalta. Vahatulppa voi aiheuttaa paljon muitakin oireita. Tavallisimpia oireita ovat kipu, tukkoinen tunne, korvien soiminen ja epämiellyttävä haju tukkeutuneessa korvassa.

Vahatulppa saattaa voi aiheuttaa myös huimausta ja yskää. Lisäksi vahatulppa häiritsee korvakäytävän luonnollista puhdistumista, joten myös korvatulehdus on mahdollinen seuraus vahatulpasta. Tulehduksen oireet ovat kipu ja vuoto korvasta. Aikuisen korvatulehduksessa on useimmiten kyse korvakäytävän tulehduksesta. Voimakas korvakipu on aina tutkittava lääkärillä.

Lisätietoa korvien puhdistamisesta