Tietoa muista peräaukon sairauksista | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Tietoa muista peräaukon sairauksista

Peräaukon alue kutisee, sattuu tai vuotaa verta. Onko kyseessä peräaukon sairaus?

Usein tehty johtopäätös peräpukamista on hätiköity. Myös muut peräaukon sairaudet, kuten peräaukon laskimotukokset, peräaukon halkeamat tai peräaukon ekseema, voivat olla syy oireisiin. Varsinkin kun peräaukon iho on erittäin herkkä. Ärsytystä, vammoja ja tulehduksia voi ilmetä helposti. Verenvuoto, joka näkyy ulostettaessa, ei välttämättä tarkoita peräpukamia. Siksi on tärkeää, että tarkastelet asiaa laajemmin.

Minkä väristä on peräaukosta erittyvä veri?

Jos huomaat verta ulostamisen yhteydessä, kiinnitä huomiota väriin. Jos veri on kirkkaanpunaista ja tuoretta, se voi tulla ärtyneestä peräpukamasta tai peräaukon repeämästä, jota kutsutaan anaalifissuuraksi.

Musta veri ulosteessa osoittaa verenvuotoa ruoansulatuskanavan yläosasta. Tällöin on välttämätöntä ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää syy.

Toistuva peräaukon verenvuoto selvitettävä

Jos huomaat säännöllisesti verta vessassa käynnin jälkeen, sinun on selvitettävä syy. Lääkäri voi tehdä peräaukon tutkimuksen verenvuodon syyn selvittämiseksi ja taustalla olevan mahdollisen sairauden diagnosoimiseksi.

Kolonoskopiassa voi myös havaita paksusuolen polyypit, jotka yleensä poistetaan välittömästi. Nämä suoliston limakalvon hyvänlaatuiset kasvaimet voivat muuntua, ja pahanlaatuisia kasvaimia (paksusuolisyöpä) voi kehittyä.

Mikä on peräaukon sairauden oireiden takana?

Jos sinuun sattuu paljon ulostaessasi, sinulla voi olla peräaukon haavaumiaRepeämät peräaukkokanavan iholla aiheuttavat polttavaa, pistävää kipua, erityisesti juuri ulostuksen aikana, ja oireet voivat kestää tunteja.

Peräaukon ihottuma voi kutista todella paljon, olla kipeä ja tihkua verta, ja iho saattaa jopa kuoriutua pois. Tällaisen tulehduksen synnylle peräaukossa ja anaalikanavassa voi olla eri aiheuttajia.

Anaalilaskimotromboosit tulevat äkillisesti. Yhtäkkiä henkilölle tulee tuskallinen sinertävä kuhmu anaalikanavaan, joka on merkki laskimotukoksesta.  Laskimotukoksen hoidosta on syytä ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Peräaukon haavaumien ja ihottuman aiheuttamia oireita voi lievittää käyttämällä ohjeen mukaan paikallispuuduttavaa voidetta (Lidoposterin®). Posterisan protectin käyttö suojaa peräaukon herkkää ihoa ulosteen aiheuttamalta ärsytykseltä ja liukastaa kovan ulosteen kulkua.