Hetulat | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Hetulat

Mitä ovat hetulat?

Hetulat ovat peräaukon ympärillä olevia ihopoimuja. Ne voivat olla osoitus patologisesti muuttuneiden peräpukamien esiintymisestä, mutta ne voivat myös jäädä synnytyksen seurauksena tai peräaukon laskimotromboosin jälkeen. Joskus niitä luullaan peräpukamiksi. Erottautumistekijä: hetulat eivät turpoa vatsasta kohdistuvan paineen alla.

Hetulat ovat vaarattomia ja kivuttomia

Linssimäisten kastanjankokoisten ihonläppien löytäminen peräaukon ympärillä voi olla aluksi sokki. Hetulat ovat yksinkertaisesti löysää peräaukon kanavan ihoa. Ne ovat täysin vaarattomia eivätkä aiheuta kipua.

Hetulat ilmaantuvat usein raskauden tai synnytyksen aikana ja sen jälkeen, mutta myös peräaukon laskimotromboosin jälkeen, kun peräaukon ympärillä oleva iho muuttuu. Ne voivat kuitenkin olla myös merkki peräpukamien laajentumisesta tai esiintyä yhdessä peräaukon haavauman kanssa.

Hetulat ovat täysin vaarattomia eivätkä aiheuta kipua.

Hetuloiden ja peräpukamien erottaminen

Monet sairastuneista ovat aluksi varmoja siitä, että hetulat ovat laajentuneita peräpukamia.

Toisin kuin peräpukamat, hetulat eivät ole verisuonten laskimoja vaan ihoa. Peräaukkokanavan iho (anoderm) voi liukua ulospäin peräpukamasairauden yhteydessä. Siksi peräaukon ihon muutokset voivat olla merkki laajentuneista peräpukamista.

Hetulat ja raskaudet

Hetulat saattavat kehittyä usein varsinkin raskauden jälkeen. Etenkin naiset, jotka ovat jo synnyttäneet useita lapsia, huomaavat muutoksia peräaukon ympärillä olevassa ihossa.

Lantionpohjan ja hormonien paineen yhdistelmä tekee peräaukon ihosta pehmeämmän, ja neste myös paisuttaa sitä. Nesteen kertyminen häviää raskauden jälkeen, mutta ryppyjä voi jäädä.

Kannattaako leikkaushoito?

Lääketieteellisestä näkökulmasta hetuloiden poistaminen ei ole välttämätöntä. Niitä kuitenkin pidetään usein erittäin ärsyttävinä. Esteettisten syiden lisäksi voimakkaat ihopoimut voivat vaikeuttaa peräaukon hygieniasta huolehtimista. Ulostejäämien perusteellinen puhdistaminen voi olla vaikeaa.

Jos hetulat heikentävät elämänlaatuasi, toimenpide voi olla hyödyllinen. Kuten minkä tahansa lääketieteellisen toimenpiteen yhteydessä, on tärkeää punnita riskit ja hyödyt. Operaatio sinänsä ei ole monimutkainen: ihopoimu poistetaan käyttämällä erityistä tekniikkaa paikallispuudutuksessa.

Potilas voi yleensä mennä kotiin heti toimenpiteen jälkeen. Kahden viikon kuluttua paraneminen voi olla täydellinen ja voit palata normaaliin rutiiniin.