Siirry sisältöön

Peräaukon haavaumat

Mitä ovat peräaukon haavaumat?

Peräaukon haavaumat (fissuurat) ovat syviä repeämiä tai haavoja, jotka voivat olla myös infektoituneita. Peräaukon haavaumat syntyvät, kun peräaukon iho vahingoittuu liiallisella venytyksellä esim. repeää kovan ulosteen vuoksi. Peräaukon haavaumat voi aiheuttaa voimakasta kipua ulostamisen aikana ja sen jälkeen, kestäen joillakin jopa tunteja.

Kuinka tunnistan peräaukon haavauman?

Joillakin ihmisillä on tuskankyyneleet silmissään ulostamisen yhteydessä – niin kovaa voi peräaukon haavauman aiheuttama kipu olla. Usein polttava, pistävä kipu kestää tunteja ulostamisen jälkeen. Syynä on peräaukon kanavan ihon repeäminen.

Toinen merkki peräaukon haavaumista voi olla veriset jäämät ulosteessa tai wc-paperissa – siksi monet ihmiset ajattelevat syyksi virheellisesti peräpukamatautia.

Peräaukon haavauma johtuu peräaukon ihon liiasta venyttämisestä.

Kuinka peräaukon haavauma syntyy?

Peräaukon haavauma johtuu peräaukon ihon liiasta venyttämisestä. Kova uloste aiheuttaa tätä, mutta usein myös ripuli esim. kroonisten suolistosairauksien yhteydessä.

Seuraavat sairaudet voivat edistää haavaumien muodostumista:

  • Crohnin tauti
  • Haavainen paksusuolentulehdus.

Peräaukon halkeaman tai sen kroonistumisen vaara kasvaa, jos sulkijalihaksen jännitys on kasvanut ja peräaukon ihossa ei veri kierrä eikä se ole enää yhtä joustava.

Kuinka hoidat peräaukon haavaumia?

Anaalihaavaumia hoitaa lääkäri. Hän pystyy parhaiten arvioimaan, mikä hoitomuoto on järkevin. Valikoimastamme Lidoposterin® voide soveltuu haavauman aiheuttamien oireiden hoitoon. Haavaumien yhteydessä kannattaa huolehtia siitä, että uloste pysyy pehmeänä. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa tässä.

Jos sinulla on peräaukon halkeama, syö paljon

  • vihanneksia
  • hedelmiä
  • kokojyvätuotteita.

Sulkijalihakset voivat olla jännittyneet kivusta ulostamisen aikana. Oireita voi lievittää käyttämällä ohjeen mukaan paikallispuuduttavaa voidetta (Lidoposterin®).

Huolellinen peräaukon hygienia on erittäin tärkeää, jos peräaukon alue on ärtynyt tai vaurioitunut. Kannattaa puhdistaa peräaukon alue haalealla vedellä jokaisen ulostuskerran jälkeen ja taputella se sitten varovasti kuivaksi.

Voiteet, jotka sisältävät paikallisesti tehokkaita puuduttavia aineita, ns. paikallisia anestesia-aineita, voivat lievittää ulostamiseen liittyvää kipua.

Huolehdi peräaukon ihosta

Posterisan protectin käyttö suojaa peräaukon herkkää ihoa ulosteen aiheuttamalta ärsytykseltä ja liukastaa kovan ulosteen kulkua. Yhtälailla Posterisan protect lisää peräaukon ihon kimmoisuutta. Peräpuikon käyttö illalla ennen nukkumaanmenoa saattaa merkittävästi helpottaa aamuista WC-käyntiä.