Peräaukon haavaumat | Tietoa ja hoito-ohjeita | Aboutmeds Oy
Siirry sisältöön

Peräaukon haavaumat

Kuinka tunnistan peräaukon haavauman?

Pistävä kipu peräaukossa tai viiltävä kipu ulostaessa voi johtua peräaukon haavasta. Joillakin ihmisillä on tuskankyyneleet silmissään ulostamisen yhteydessä – niin kovaa voi peräaukon haavauman aiheuttama kipu olla. Usein polttava, pistävä kipu peräsuolessa kestää tunteja ulostamisen jälkeen, ja peräaukko voi myös punoittaa ja poltella jatkuvasti.

Toinen huolestuttava oire on kirkkaat, veriset jäämät ulosteessa tai wc-paperissa. Monet ajattelevat syyksi virheellisesti peräpukamatautia. Kipuun ulostaessa ja peräsuolen verenvuotoon syynä on peräaukon kanavan ihon repeäminen, eli peräaukon haavauma (anaalifissuura).

Mikä on peräaukon haavauma?

Peräaukon haavaumat ovat syviä repeämiä tai haavoja peräaukon ihossa, jotka pahimmillaan voivat tulehtua ja kroonistua. Peräaukon haavauma syntyy kun iho vahingoittuu liiallisesta venytyksestä, esimerkiksi peräaukon iho repeää kovan ulosteen vuoksi. Peräaukon haavaumat voivat aiheuttaa voimakasta kipua ulostamisen aikana ja sen jälkeen, kestäen joillakin jopa tunteja.

Peräaukon haavauma johtuu peräaukon ihon liiasta venyttämisestä.

Kuinka peräaukon haavauma syntyy?

Peräaukon haavauma johtuu peräaukon ihon liiasta venyttämisestä. Kova uloste aiheuttaa tätä, kuten myös ripuli esimerkiksi kroonisten suolistosairauksien yhteydessä.

Seuraavat sairaudet voivat edistää haavaumien muodostumista:

  • Crohnin tauti
  • haavainen paksusuolentulehdus

Peräaukon haavojen ja halkeamien kroonistumisen vaara kasvaa, jos sulkijalihaksen jännitys on kasvanut, peräaukon ihossa ei kierrä veri tai peräaukko ei ole enää yhtä joustava kuin aiemmin.

Kuinka hoidan peräaukon haavaumia?

Anaalihaavaumien hoidosta vastaa lääkäri, joka pystyy parhaiten arvioimaan mikä hoito on tarpeen peräaukon haavaumiin. Haavaumien ilmaantuessa kannattaa huolehtia siitä, että uloste pysyy pehmeänä. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa tässä.

Peräaukon haavaumien oireiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn syö riittävästi:

  • vihanneksia
  • hedelmiä
  • kokojyvätuotteita.

Voiteet, jotka sisältävät paikallisesti tehokkaita puuduttavia aineita, ns. paikallisia anestesia-aineita, voivat lievittää ulostamiseen liittyvää kipua. Jos sulkijalihakset jännittyvät kivusta ulostamisen aikana, lievitä oireita käyttämällä ohjeen mukaan paikallispuuduttavaa voidetta, esimerkiksi Lidoposterin® rektaalivoidetta. Peräaukon haavaumille tarkoitettu nopeavaikutteinen lidokaiinia sisältävä voide on saatavissa apteekista ilman reseptiä. Paikallisesti puuduttava voide hillitsee myös peräaukon kutinaa nopeavaikutteisesti.

Huolellinen peräaukon hygienia on erittäin tärkeää, kun peräaukon alue on ärtynyt tai vaurioitunut. Jos peräaukossa on haavaumia tai haavoja, peräaukon alue tulee puhdistaa haalealla vedellä jokaisen ulostuskerran jälkeen ja taputella varovasti kuivaksi.

Huolehdi peräaukon ihosta ja ennaltaehkäise haavaumat

Posterisan®protect -peräpuikot ennaltaehkäisevät haavaumia hoitamalla kuivaa peräsuolen ihoa. Ihoa suojaavat peräpuikot kosteuttavat ja niiden avulla iho pysyy kimmoisana. Kosteuttava peräpuikko suojaa peräaukon herkkää ihoa ulosteen aiheuttamalta ärsytykseltä ja myös liukastaa kovan ulosteen kulkua. Peräpuikon käyttö illalla ennen nukkumaanmenoa saattaa merkittävästi helpottaa aamuista WC-käyntiä.