Nivelrikko | Tietoa ja hoito-ohjeita | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Nivelterveys

Nivelterveys Genumex

Nivelruston terveys

Ihmisessä on lähes 300 erilaista niveltä. Nivelet yhdistävät luut toisiinsa mahdollistaen kehon liikkuvuuden. Polvinivel on suurin nivel, ja muita isoja niveliä ovat esimerkiksi olkapää, kyynärpää ja lonkka. Nivelten päissä olevan nivelruston tehtävänä on vaimentaa luiden päihin liikkeiden kohdistuvaa painetta. Nivelrusto koostuu mm. kollageenista ja muista proteiini- ja hiilihydraattiosista. Nämä osat pitävät huolen elimistön kimmoisuudesta ja vetolujuudesta. Terveissä nivelissä on runsaasti mm. tyypin-II kollageenia – proteiinia, joka antaa tukea ja lujuutta nivelrustolle.

Nivelrikko itsehoitotuote Aboutmeds Oy

Tavoitteena terveet nivelet – mikä on nivelrikko?

Terveet nivelet auttavat ylläpitämään hyvää toimintakykyä, ja mahdollistavat liikkeestä ja liikunnasta nauttimisen. Ihmisen vanhetessa nivelvaivat, kuten nivelrikko ja kulumat, ovat yhä yleisempiä. Nivelrikko sormissa tai polvissa voi haitata arjessa selviämistä tai työkykyä.  Nivelrikon oireet on hyvä tunnistaa ajoissa.

Nivelet tavallaan toimivat saranoina raajojen ojentuessa ja koukistuessa. Nivelten hyvinvoinnin keskeinen tekijä on nivelrusto, jonka muodostavat proteiinit ja vesi. Rustoproteiinien lisäksi nivelrusto sisältää rustosolujen tuottamaa kollageenia, joka lisää nivelruston kestävyyttä. Nivelissä esiintyvä kollageeni on tyypin 2. kollageenia. Sen muodostamiseen elimistö tarvitsee C-vitamiinia, joka edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten. Kollageenin vähäisyys voi johtaa nivelsaranoiden heikentymiseen ja nivelongelmiin.

Nivelrikko itsehoito Aboutmeds Oy

Paras lääke nivelrikkoon on jokapäiväinen liike

Kohtuullisesti kuormittava liikunta auttaa nivelruston normaalin rakenteen ja toiminnan ylläpitämisessä. Arki- ja aktiiviliikunta ovatkin tärkeässä roolissa, kun puhutaan nivelten hyvinvoinnin edistämisestä.

Harrastamalla kaksi ja puoli tuntia monipuolista liikuntaa viikoittain hiljalleen aloittaen vaalii paitsi lihaskuntoasi myös pitää huolta nivelistäsi. Hyvä lihaskunto antaa tukea nivelille. Hyviä lajeja nimenomaan nivelrikkoiselle ovat kävely, hiihto, vesiliikunta ja pyöräily, joissa liike pysyy tasaisena, eikä niveleen tule vääntöä tai tärähdyksiä. Käytä tarvittaessa niveltukia ja hyödynnä nivelille suotuisia liikeratoja. Hyvä polvituki nivelrikkoon voi auttaa jo pitkälle (kirjaimellisesti). Verkosta on saatavilla runsaasti jumppaohjeita esimerkiksi polven nivelrikkoon ja lonkan nivelrikkoon.

Kun niveleen tulee leposärkyä tai nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista, päivittäisiä toimia ja työtä itsehoitolääkityksestä huolimatta, on syytä hakeutua lääkärille. Lääkärin kautta varmistetaan diagnoosi ja on mahdollista saada myös lähete fysioterapiaan, jossa opastetaan oikeanlainen harjoittelu. Tärkeää on että harjoittelu on säännöllistä, pitkäkestoista ja jatkuvaa.

nivelten hyvinvointiin Genumex-ravintolisä

Painonhallinnan ja ravinnon merkitys nivelten hyvinvointiin – vaikutat omilla valinnoilla

Liikkumattomuus on nivelille pahasta, ja ylipaino rasittaa niitä, joten arkiliikunnan lisäksi liikakiloista tulisi pyrkiä eroon. Laihtuminen yleensä parantaa esimerkiksi polven tai lonkan nivelrikkoa sairastavan toimintakykyä ja lievittää kipuja. Pelkkä painon pudotus voi myös vähentää jäljellä olevan nivelruston rappeutumista.

Nivelrikkoa sairastavalle on tärkeää noudattaa monipuolista ruokavaliota ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Mikäli ruokavalio ei riitä kattamaan ravintoaineiden saantia, voidaan ravintolisillä täydentää ruokavaliota. Niiden ei tulisi kuitenkaan korvata sitä. Ravintoaineista erityisesti C-vitamiinin ja D-vitamiinin saannin yhteyttä nivelrikkoon on tutkittu. Alustavien tutkimusten mukaan riittämätön C-vitamiinin saanti saattaa altistaa mm. nivelrikon kehittymiselle.

Syö monipuolisesti, liiku kohtuullisesti, ja sinä ja nivelesi voitte paremmin, kauemmin.