PROIBS®: ärtyvän suolen eli IBS-oireiden hoitoon | Aboutmeds
Siirry sisältöön

PROIBS- ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireiden hoitoon

proibs-pakkaus

Mikä on PROIBS®?

PROIBS® on lääkinnälliseksi laitteeksi rekisteröity valmiste ärtyvän suolen oireyhtymän eli IBS-oireiden, kuten vatsakivun, vatsan turpoamisen ja suoliston toiminnallisten häiriöiden (ripuli ja/tai ummetus) hoitoon.

Suurimmalla osalla ihmisistä IBS-oireet vaihtelevat. Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa tavoitteena on vähentää vatsavaivoja niin, etteivät oireet haittaa päivittäistä elämää. PROIBS®-valmiste on saatavilla apteekeista ilman reseptiä.

Yksi PROIBS® annospussi sisältää:

  • vaikuttavana aineena 250 mg AVH200®:ia, joka on Aloe barbadensis uutteen johdannainen. Se ei sisällä antrakinoneja.
  • Muut ainesosat: Fruktoosi (2g/annos), inuliini (0,5g/annos), sitruunahappo, natriumbikarbonaatti, askorbiinihappo, pii, trikalsiumfosfaatti, rasvahappojen magnesiumsuolat, sitruuna aromi, B2-vitamiini (riboflaviini 5-fosfaatti).

PROIBS® ei sisällä gluteenia, laktoosia, kananmunaa, pähkinöitä tai soijaa.

LISÄÄ IBS:STÄ JA PROIBS-VALMISTEESTA OSOITTEESSA: WWW.PROIBS.FI

Tyhjennä annospussin sisältö lasiin, ja lisää vesi. Käytä PROIBS®:ia 1-2 kertaa päivässä; alkuun yksi pussi aamuin illoin, myöhemmin vain aamuin. Mikäli oireet taas voimistuisivat, voit nostaa annoksen taas 2 pussiin päivässä. Valmiste on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Mikäli käytät sitä pidemmän ajanjakson ja oireesi pahenevat, käänny lääkärin tai apteekin puoleen.

Onko valmisteella haittavaikutuksia?

Valmisteella ei ole tunnettuja haittavaikutuksia. Mikäli epäilet haittavaikutuksia kohdallasi, keskustele asiasta apteekkihenkilökunnan tai lääkärin kanssa. Mikäli huomaat haittavaikutuksia, joita tässä ei ole ilmoitettu, voit ilmoittaa ne myös suoraan valmistajalle.

Yhteensopivuus muiden valmisteiden kanssa?

Yhteisvaikutuksia muiden valmisteiden kanssa ei ole. Mikäli käytät reseptivalmisteita, kannattaa keskustella käytöstä lääkärin kanssa.

Säilytys

Viimeinen käyttöpäivä on merkitty ulkopakkauksen pohjaan ja annospussiin. Älä käytä valmistetta tämän jälkeen. Säilytä annospussit kosteudelta suojassa 5˚-25˚C lämpötilassa.

Älä käytä PROIBS®:ia, mikäli olet allerginen jollekin sen sisältämälle ainesosalle. Valmiste on tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Mikäli käytät sitä pidemmän ajanjakson ja oireesi pahenevat, käänny lääkärin tai apteekin puoleen. Diabeetikkojen tulisi konsultoida lääkäriä ennen valmisteen käytön aloittamista. Jos olet raskaana tai imetät, ja kärsit ruoansulatusongelmista, keskustele lääkärin kanssa ennen PROIBS®:n käytön aloittamista. Valmistetta suositellaan yli 13-vuotiaille lapsille.

Vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin, joita saamme PROIBS®:valmisteen käyttöön liittyen:

K: Olen FODMAP-dieetillä. Voinko käyttää PROIBS®-tuotetta IBS-oireiden hoitoon?

V: Fruktoosin imeytymishäiriöisiä ja esimerkiksi FODMAP-ruokavaliota noudattavia henkilöitä saattaa askarruttaa PROIBS®:n sisältämä fruktoosi. FODMAP-ruokavaliossa on tyypillisesti tarve vähentää hiilihydraattien saantia. Hiilihydraatteja ei ole kuitenkaan tarkoitus eliminoida ravinnosta kokonaan, eikä siihen pystytäkään.

Fruktoosi voi olla osana FODMAP-ruokavaliota silloin, kun sen määrä ruokavaliossa ylittää glukoosin määrän. Täten PROIBS®-itsehoitovalmiste ei häiritse FODMAP-ruokavaliota kun valmiste nautitaan ruokailun yhteydessä. Tuolloin valmisteen sisältämä fruktoosi (n. 2 grammaa per annos) on merkityksetön ruokavalion kannalta.

K: Miksi valmiste sisältää inuliinia, joka käytännössä suljetaan pois FODMAP-ruokavaliossa?

V: PROIBS® on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Sen tulee olla mukava käyttää. Inuliinia siihen on lisätty 0,5g/annos parantamaan valmisteen rakennetta ja suutuntumaa. Lisätyn inuliinin määrä on niin pieni, ettei sen tutkimukissa ole osoitettu aiheuttavan haittavaikutuksia IBS-potilailla. On hyvä muistaa, että FODMAP on vain ajanjakso, jonka aikana tietyt ainesosat, kuten inuliini, suljetaan hetkellisesti pois ruokavaliosta, MUTTA sen jälkeen on suositeltavaa altistaa vähitellen itsensä niille ja normalisoida ruokavaliota mahdollisuuksien mukaan. Jotkut käyttävät myös inuliinia IBS:n hoidossa ns. prebioottina, mutta koska PROIBS®:ssa inuliinin määrä on niin pieni, ei se riitä myöskään näiden positiivisten vaikutusten tuomiseen vaan toimii ainoastaan koostumuksen parantajana.

K: Miten nopeasti PROIBS vaikuttaa?

V: Kliinisissä kokeissa PROIBS®:n vaikutusta arvioitiin 4 viikon hoidon jälkeen. Osa käyttäjistä kertoo kuitenkin saavansa avun välittömästi, eli jopa minuuteissa/tunneissa. Kuten IBS:ssä on tyypillistä, potilaiden välillä on todennäköisesti suuria eroja siinä, miten he kokevat tuotteen. Suosittelemme kokeilemaan PROIBS®:ia vähintään 4 viikkoa ennen vaikutusten arvioimista.