Vauvalla peräpukamat? | Aboutmeds Oy
Siirry sisältöön

Vauvalla peräpukamat?

Kyllä vaan. Peräpukamat kuuluvat ihmisen anatomiaan, ja meillä kaikilla on ne jo syntyessämme. Peräpukamat ovat runsaasti verisuonistoa sisältäviä tyynykkeitä. Ne säätelevät ulostamista laajenemalla ja supistumalla, ja kertovat meille, milloin on aika käydä isolla hädällä. Peräpukamataudista puhutaan vasta, kun peräpukamat alkavat oireilla. Vauvojen ja lasten sijaan peräpukamaoireista kärsimme kuitenkin tyypillisesti me aikuiset. 2/3 aikuisista saa peräpukamaoireita jossain elämänvaiheessa. Mikäli peräaukon oireilusta puhuminen herättää tuntemuksia, tee pukamatesti.

Raskauden aikana kohtu voi painaa peräaukon seutua ja heikentää verenkiertoa peräaukon alueella. Pukamille tyypillisiä oireita ovat kova kutina, tyynykkeiden työntyminen peräaukon ulkopuolelle, kirkas verenvuoto ja kipu. Ulostaminen on usein kivuliasta, ja ulosteen pidättäminen taas vaikeuttaa ongelmaa entisestään. Myös kova pinnistys esimerkiksi synnytyksen yhteydessä voi laukaista oireet. Pukamat ovat kuitenkin koko kansan ongelma, sillä elintasoomme liittyvä liika istuminen, liikkumattomuus ja ummetusta aiheuttava ruokavalio altistavat peräpukamaoireiden syntymiselle. Jos oireet kuulostavat tutulta, tee pukamatesti.

Oireita ei kannata hävetä, vaan hoitoa kannattaa hakea ajoissa. Peräpukamien hoitoon on tullut apteekkeihin uusi tehokkaasti oireita lievittävä peräpuikko eli suppo, Posterisan®protect. Se helpottaa ulostamista, ja lievittää tehokkaasti kutinaa ja kipua, mikä antaa elimistön luontaiselle paranemisprosessille tilaa hoitaa itse sairautta. Jos pukamaoireet ovat jo usein toistuva riesa, Posterisan®protect vähentää oirejaksoja ja lyhentää niiden kestoa. Se sisältää ihoa suojaavaa ja hoitavaa yhdistettä. Peräpuikko on huomaamaton ja miellyttävä muoto hoitaa kiusallista vaivaa. Jo 1-2 puikkoa päivässä usein riittää. Valmistetta voi käyttää yhtäjaksoisesti tarvittaessa 4 vko ajan. Posterisan®protect sopii myös raskaana oleville ja lapsillekin. Saatavilla kaikista apteekeista ilman reseptiä.