Mikä on IBS?
IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä (englanniksi irritable bowel syndrome) on yleinen suoliston toiminnallinen häiriö. Arvioiden mukaan IBS-oireista kärsii noin 15% suomalaisista. Ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee vatsakipuna, vatsan turvotuksena ja suoliston toimintahäiriöinä, kuten ripulina ja/tai ummetuksena. IBS-oireet vaivaavat yksilöllisesti ja vaihtelevasti – oireet voivat ilmetä pahana oirejaksona, lieventyä ja mahdollisesti hävitä kokonaan. Ärtyvän suolen oireyhtymä ei kuitenkaan ole vaarallinen tai pahene ilman hoitoa. IBS:n hoito keskittyykin oireiden hallintaan ja ennaltaehkäisyyn.
Mikäli havaitset suoliston toiminnassa pysyviä muutoksia tai muita mahdollisesti vakavan suolistosairauden oireita, hakeudu lääkäriin.
IBS-oireet
Vatsakipu
Vatsakipu ja vatsakrampit ovat yleisiä IBS-oireita. Kipu lievenee yleensä kun suoliston ruoan kuljettamiseen liittyvä liike lakkaa.
Turvotus
Turvotus tai turvotuksen tunne on myös tyypillistä monille IBS-potilaille. Turvotusta helpottaa yleensä myös ulostaminen.
Ilmavaivat
IBS-potilaiden oireena on usein ilmavaivat. Kaasun määrä on yleensä samanlainen kuin ihmisillä, joilla ei ole IBS:ää, mutta kaasu aiheuttaa enemmän oireita IBS-potilaille.
Ripuli (diagnoosi IBS-D)
IBS-potilaat voivat kärsiä ripulista (IBS-D, irritable bowel syndrome with diarrhea).
Ummetus (diagnoosi IBS-C)
IBS-potilaat voivat kärsiä ummetusjaksoista (IBS-C, irritable bowel syndrome with constipation).
Ripulin ja ummetuksen vaihtelu (diagnoosi IBS-M)
Kun ripuli ja ummetus vaihtelee, kyseessä on IBS vaihtelevilla suoliston oireilla tai sykleissä (IBS-M, mixed-type irritable bowel syndrome).
Suoliston tutkimuksissa ei välttämättä löydy selkeää vikaa, mutta IBS-oireet haittaavat jaksamista päivittäisessä elämässä ja suoliston toiminta on häiriintynyt. Ärtyvästä suolesta kärsivillä henkilöillä suoliston mikrobikirjo on suppeampi kuin terveillä henkilöillä, mutta ei tiedetä, miten tämä liittyy oireiden syntyyn. Tulehduksen jälkeinen IBS on kuitenkin melko helposti tunnistettavissa. IBS voi kehittyä vaikean bakteerin tai viruksen aiheuttaman ripulin seurauksena. Myös ruokavalio, stressaava elämäntilanne ja hormonit voivat laukaista IBS:n.
Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito
Parantavaa hoitoa IBS-oireyhtymään ei ole, mutta suurimmalla osalla ihmisistä oireet vaihtelevat ja voivat hävitä kokonaan mikrobikirjon korjaannuttua. IBS:n hoidossa tavoitteena on vähentää vatsavaivoja niin, etteivät oireet haittaa päivittäistä elämää. Omin keinoin on mahdollista vähentää IBS-oireita.
Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa, ja ilmavaivat helpottuvat. Aktiivisuustasoa voit ylläpitää päivittäisellä hyötyliikunnalla. Myös riittävä nesteen juominen on tärkeää.
IBS-oireiden ja lisääntyneen stressin välillä on vahva yhteys. Stressin hallinta ja ennaltaehkäisy auttavat siis myös IBS:n oireiden lievittymiseen. Naisilla erityisesti kuukautisiin liittyvä hormonitoiminta aiheuttaa IBS-oireita. Muilla sairauksilla, kuten endometrioosilla, voi olla IBS:n kaltaisia oireita, joten käy lääkärissä, jotta saat oikean diagnoosin.
IBS-ruokavalio
Hoidon kulmakivi on itselle sopivan ruokavalion etsiminen.
Itsehoitolääkkeet IBS:n hoitoon
Apteekeissa myytävät itsehoitovalmisteet voivat auttaa IBS-oireiden hoidossa. IBS-valmisteita kannattaa kokeilla, jotta löydät itsellesi sopivan valmisteen.