Peräaukon ihottuma | Aboutmeds
Siirry sisältöön

Peräaukon ihottuma

Millainen on peräaukon ihottuma?

Peräaukon ihottuma eli ekseema on peräaukon ihon akuutti tai krooninen tulehdus. Se ei ole varsinainen sairaus, vaan seurausta vuotavista proktologisista sairauksista, ihosairauksista, kuten neurodermatiitista, tai allergisista reaktioista tuotteille, joiden kanssa peräaukkoa ympäröivä herkkä iho joutuu kosketukseen. Siksi peräaukon ekseema on jaettu kolmeen tyyppiin: ärsyttävä-myrkyllinen, atooppinen ja allerginen. Ne ilmenevät tihkumisen, polttamisen ja kutinan muodossa, ja iho voi olla kipeä (punoittava, hilseilevä).

Millaisia ​​peräaukon ihottumia on?

Peräaukon ihottumat eivät todellakaan ole miellyttäviä: Ne kutisevat paljon, voivat olla tuskallisia, tihkua verta ja tuottaa kipua. Tällaisen ihotulehduksen syyt voivat olla erilaisia. Siksi lääkärit erottavat kolme peräaukon ekseeman muotoa:

  • allerginen kosketusekseema
  • atooppinen ekseema ja
  • kosketusallergia.

Anaali-ekseema on proktologisen taudin aiheuttama.

Allerginen kosketusekseema voi johtua peräpukamista

Allerginen kosketusekseema on yleisin peräaukon ekseeman muoto, ja se voi johtua nesteestä, jota kulkeutuu pakaroihin ja ärsyttää ihoa. Nämä ovat enimmäkseen eritteitä suolistosta, peräaukon fisteleistä tai vuotavista peräpukamista.

Jos sinulla on peräaukon sairaus, kuten peräpukamatauti, sen hoitaminen on ensimmäinen askel ihottuman poistamiseksi.

Koska ihottuma kutisee ja tuottaa kipua, voivat paikalliset puuduttavat voiteet (esim. Lidoposterin®) tarjota hyödyllistä tukea oireenmukaiselle hoidolle.

Lääkkeet, jotka sisältävät kortisonia, auttavat ihon tulehdusta vastaan. Myös sinkkiä sisältävät valmisteet voivat tukea paranemista. Myöhemmin voit suojata ihoa ihonsuojavalmisteilla.

Atooppinen peräaukon ekseema: atooppisen dermatiitin muoto (neurodermatiitti)

Atooppinen peräaukon ekseema on muunnos neurodermatiitista. On tyypillistä, että kutina esiintyy vaiheittain. Lääkärit määräävät lyhyesti kortisonivalmisteen ja / tai kalsineuriinin estäjän, jotta tulehdus vähenee. Akuuteissa vaiheissa ihoa tulisi hoitaa yksilöllisesti.

Allerginen peräaukon ekseema: Iho reagoi kosketuksessa

Allerginen peräaukon ekseema on kontaktiallergia, jonka voi laukaista esimerkiksi saippuoissa tai kosteissa pyyhkeissä olevilla hajusteilla ja säilöntäaineilla.

Kontaktiallergiaa hoidettaessa on tärkeintä välttää kosketusta allergeenisen aineen kanssa.

Mikä auttaa peräaukon ekseemaan?

Riippumatta siitä, minkä tyyppinen peräaukon ekseema sinulla on, kiinnitä huomiota huolelliseen peräaukon hygieniaan:

  • Puhdista peräaukon ympärys ulostamisen jälkeen haalealla vedellä
  • Taputtele peräaukon alue kuivaksi.